HEPA filters
Voor kleine en grote ruimtes
Door experts geselecteerd
Direct te verkrijgen

Luchtreinigers

Overweeg je om een luchtreiniger te kopen? Misschien heb je al een tijdje last van geïrriteerd luchtwegen of jeukende ogen. Of misschien stoor je je aan slechte geuren in je woning. Wat de reden ook is om een luchtreiniger te kopen, het blijft lastig om een keuze te maken uit het enorme aanbod. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten luchtreinigers op de markt, waarvan de functionaliteiten overlap hebben. Wij helpen jou graag met het vinden van de perfecte luchtreiniger

Luchtreinigers

Waarom een luchtreiniger kopen?

Er zijn talloze redenen waarom een luchtreiniger kopen een goed idee is. De belangrijkste redenen zetten we op een rij: 

1. Het verbeteren van de luchtkwaliteit: mocht je in een gebied wonen met slechte luchtkwaliteit, dan is dit extra belangrijk. Denk hierbij aan een dichtbevolkt stedelijk gebied of in de buurt van industrie.

2. Tegen gaan van geur- en rookvermindering: luchtreinigers verminderen onaangename geuren, zoals rook, kookgeuren, huisdierengeuren. 

3. Een luchtreiniger kan helpen bij verminderen van allergische klachten: het comfort binnenshuis wordt vergroot doordat een luchtreiniger stofdeeltjes en allergenen verminderd, waardoor er over het algemeen minder luchtwegirritatie zal zijn.  

4. Slaapkwaliteit verbeteren: het gebruik van een luchtreiniger in de slaapkamer kan namelijk helpen om allergische reacties en geuren te verminderen, wat resulteert in een betere nachtrust.  

Comfort

Een luchtreiniger zorgt voor een schonere omgeving, omdat de filtering van de lucht zorgt voor minder ophoping van stofdeeltjes. Dit draagt automatisch bij aan het comfort. Niet alleen in de leefomgeving, maar ook op kantoor of in de sportschool. Stofophoping op oppervlakten is minder, zoals op meubels, bureaus, vloeren, computers of sportapparaten. Bovendien betekent minder stof ook minder schoonmaakwerk. En dat is altijd een bonus

Gezondheid

Een luchtreiniger draagt bij aan een gezonder binnenklimaat, wat weer bijdraagt aan een betere gezondheid. Dit gebeurt doordat er stofdeeltjes uit de lucht worden gezuiverd. Ideaal voor mensen die last hebben van allergieën en andere gezondheidsproblemen zoals longziektes of problemen met de luchtwegen. Bovendien wordt de hoeveelheid stof die je inademt aanzienlijk verminderd. 

Bestrijding van nare geuren

Een luchtreiniger draagt bij aan een gezonder binnenklimaat, wat weer bijdraagt aan een betere gezondheid. Dit gebeurt doordat er stofdeeltjes uit de lucht worden gezuiverd. Ideaal voor mensen die last hebben van allergieën en andere gezondheidsproblemen zoals longziektes of problemen met de luchtwegen. Bovendien wordt de hoeveelheid stof die je inademt aanzienlijk verminderd. 

Betere slaapkwaliteit

Slaap je slecht, omdat je last hebt van allergieën of een verstopte neus? Dan biedt een luchtreiniger wellicht de oplossing. Een luchtreiniger kan zorgen voor een betere slaapkwaliteit, omdat het de allergische reacties kan verminderen. Denk hierbij aan hoesten, niezen, jeukende ogen en een verstopte– of loopneus. Ook zorgt een luchtreiniger voor minder stofophoping, wat kan zorgen voor het afnemen van geïrriteerde luchtwegen. Helemaal voorkomen van allergische reacties kan een luchtreiniger niet. Lees de blog helpt een luchtreiniger tegen allergieën voor meer informatie.

Beter concentratievermogen

Stofdeeltjes in de lucht zorgen over het algemeen voor een slechte luchtkwaliteit, wat kan verslechteren in gesloten ruimtes zoals een klaslokaal of kantoor. Een goed gefilterde werkruimte en vermindering van stofdeeltjes zorgt voor een betere toevoer van verse zuurstof naar de hersenen. Het op kunnen nemen van meer zuurstof zorgt voor meer alertheid en concentratievermogen. Een luchtreiniger is daarom een uitstekende oplossing voor het klaslokaal, het kantoor en jouw thuiswerkplek. 

Waar op letten bij het kopen van een luchtreiniger voor in huis?

Waar je op moet letten, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke behoeften. Daarbij hangt het af van het doel en de locatie van de luchtreiniger. Zo heb je in de slaapkamer een andere luchtreiniger nodig dan op kantoor. Sommige apparaten zijn namelijk beter geschikt om allergieën te bestrijden of om de luchtkwaliteit te meten. De voornaamste criteria bij de aanschaf van een luchtreiniger zijn de geluidsproductie, het reinigingsvermogen, het filtertype en de kosten. Bij het kopen van een luchtreiniger let je ook op de geschiktheid voor de ruimte. Sommige luchtreinigers zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor grote of kleine ruimtes. De zwaarte van het geluidsniveau kan ook verschillen, dit is bijvoorbeeld belangrijker voor een luchtreiniger op de slaapkamer dan voor een luchtreiniger in de woonkamer. Mocht je weer erg last hebben van een allergie of astma, dan is het filtertype doorslaggevend. Het is daarbij goed om te letten op de capaciteit, het filtertype en het geluidsniveau.

Welke capaciteit heeft de luchtreiniger?

Bepaal ten eerste hoe groot de ruimte is waarvan je de lucht wil reinigen. In de specificaties van het apparaat staan de aanbevolen maximale afmetingen, voor een optimaal reinigingsresultaat. Als je zowel je een (kleine) slaapkamer en een (grote) woonkamer wilt zuiveren, is het vaak verstandig om twee apparaten aan te schaffen. Houd er rekening mee dat luchtreinigers met een grote capaciteit, ook meer energie verbruiken en dus meer kosten.

Hoeveel geluid maakt de luchtreiniger?

Zodra je de juiste capaciteit hebt gevonden, is het belangrijk om te bepalen welk geluidsniveau geschikt is. De meeste zuiveraars geven een indicatie over het maximale decibelniveau en sommige hebben een slaapstand. Voor een slaapkamer of kantoorruimte is een stil apparaat vaak de beste keuze, voor een restaurant of drukke ruimte is het geluidsniveau waarschijnlijk minder belangrijk. 

Welke type luchtreiniger is het meest geschik?

Het verwachte resultaat hangt af van het doel en het gewenste resultaat. Dit kan beïnvloed worden door bepaalde omgevingsfactoren, zoals de type ruimte en de aanwezige luchtverontreinigingen. Bekijk daarom zorgvuldig welk type filtersysteem bij welk apparaat wordt gebruikt en welk type filter voor jouw luchtbehoefte geschikt is.  


Hieronder staat een opsomming van de meest voorkomende filters luchtreinigers (HEPA-filter, ionisator en koolstoffilter): 
 

HEPA-filter

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit filter is even geschikt voor het verwijderen van dezelfde deeltjes als een ionisator. Het verschil is dat je bij een HEPA-filter je geen negatieve effecten ervaart als de lucht vochtig is. Daarom worden HEPA-luchtreinigers over het algemeen als het meest geschikte filtersysteem beschouwd voor thuis of op kleine kantoren waar geen ventilatiesysteem aanwezig is.

Ionisator

De ionische luchtfilter gebruikt positief en negatief elektrisch geladen deeltjes om fijnstof, tabaksrook, pollen en huisstofmijt uit de lucht te filteren. Ionisators zijn met name geschikt voor ruimtes die geventileerd worden, met toevoer van lucht van buitenaf met een lage luchtvochtigheidsgraad. Daarbij is de ionisator voornamelijk een toegevoegde waarde voor grote kantoorruimtes waar al ventilatiesystemen aanwezig zijn, maar waar de lucht verbetering nodig heeft in luchtkwaliteit 

Koolstoffilter

Een koolstoffilter, ook bekend als actieve koolstoffilter, is een type filter dat wordt gebruikt in luchtreinigers. Het bevat een laag actieve koolstof met microscopische poriën die stoffen uit de lucht kan adsorberen. Denk hierbij aan geuren, gassen, vluchtige organische stoffen (VOS) en bepaalde chemische stoffen. De actieve koolstof in het filter trekt de verontreinigende moleculen aan en houdt ze vast, waardoor de lucht wordt gezuiverd wordt. Koolstoffilters zijn vooral effectief bij het verwijderen van geuren en schadelijke stoffen zoals chemische verontreinigingen. Ze zijn minder geschikt voor het opvangen van deeltjes. Voor het behouden van het optimale resultaat is het bij koolstoffilters belangrijk om ze regelmatig te vervangen of te regenereren volgens de instructies van de fabrikant.  

Een koolstoffilter is een dikker filter die bestaat uit koolstof, vaak met koolstofkorrels of poeder. Het is met name geschikt voor het reinigen van geuren, rook, chemische stoffen en gassen. Dit is een erg geschikt filtertype voor in de keuken.  

Wat zijn de terugkerende kosten na het kopen van een luchtreiniger?

Voor de aanschaf van een luchtreiniger is het goed om eerst te bekijken welke het budget past, om te voorkomen dat je voor verassingen komt te staan. Overweeg van tevoren hoeveel eraan uitgegeven kan worden. Ga je voor een goedkope luchtreiniger of wil je toch een iets luxere? Je kan het namelijk zo duur maken als je wilt, maar dat is in veel gevallen niet nodig. Er kunnen ook terugkerende kosten zijn bij het onderhoud van luchtreinigers. Luchtreinigers met vervangbare filters en hogere capaciteit zijn vaak duurder (in aankoop- en stroomkosten), maar zijn tegelijkertijd ook efficiënter. Bekijk daarom vooraf ook wat de eventuele terugkerende kosten zijn bij de aanschaf of vervanging van het luchtfilter.

Welke type luchtreinigers helpen tegen allergieën en astma?

Op het gebied van luchtreinigers zijn er verschillende oplossingen voor mensen die last hebben van allergieën (hooikoorts, huisstofmijt) en astmaklachten. HEPA –filters helpen bij het verwijderen van kleine luchtdeeltjes. Denk aan luchtdeeltjes zoals pollen, huisstofmijt en allergenen. 

Ook heb je luchtreinigers met ionisatie. Door middel van deze ionisatie worden sommige deeltjes in de lucht negatief geladen, waardoor ze neerslaan op oppervlakken in de kamer. Dit zorgt ervoor dat er minder zwevende deeltjes zoals pollen en stof in de lucht zijn.
 


Voor mensen met astma zijn er ook luchtreinigers met ultrasone luchtbevochtiging. Om de verergering van astma te voorkomen, kan een ultrasone luchtbevochtiging ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in een ruimte verbeterd wordt en de luchtwegen minder geïrriteerd raken. 

Bekijk een ons luchtreiniger allergie overzicht. In het overzicht staat welke type luchtreiniger geschikt is voor een specifieke allergie of tegen astma. 

Vanaf hoeveel decibel wordt een luchtreiniger als storend ervaren tijdens het slapen?

Wat als storend wordt ervaren is natuurlijk subjectief en verschilt per gebruiker. De één is gevoeliger voor geluid als de ander. Over het algemeen kan wel aangenomen worden dat geluidsniveaus onder de 50 decibel (dB) acceptabel zijn voor een rustige slaapomgeving en stille luchtreinigers zijn. Natuurlijk is het verstandig om voordat je een luchtreiniger kiest, even te kijken naar het geluidsniveau bij de productinformatie. Daarbij kunnen reviews ook een goede graadmeter zijn om erachter te komen hoe stil de luchtreiniger in de praktijk is. 

Hoe kan je zelf de effectiviteit van een luchtreiniger verhogen?

De effectiviteit van een luchtreiniger hang af van verschillende factoren, maar er zijn ook verschillende dingen die je zelf kan doen om de effectiviteit van de luchtreiniger te verhogen:  

  • Plaatsing van de luchtreiniger: Zorg ervoor dat je de luchtreiniger op de juiste plek plaatst. Idealiter moet deze in de buurt van de bron van de verontreiniging worden geplaatst, zoals in de buurt van een raam bij hooikoorts of in de buurt van bed bij huisstofmijt. Hierdoor kan de luchtreiniger de verontreinigingen die in lucht terecht komen opvangen.  

  • Houd deuren en ramen gesloten: Om de effectiviteit van de luchtreiniger te vergroten, is het beste om tijdelijk de deuren en ramen gesloten te houden. Dit is vooral handig op momenten dat er veel allergenen of verontreinigende stoffen in de lucht zijn. Hierdoor kan de luchtreiniger zich richten op de lucht binnen de ruimte en voorkom je dat er nieuwe verontreinigingen van buitenaf binnenkomen.

  • Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat je de luchtreiniger regelmatig onderhoudt volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan het reinigen of vervangen van filters omvatten. Een goed onderhouden luchtreiniger zal efficiënter werken.  

  • Verminder andere bronnen van verontreiniging: Naast het gebruik van een luchtreiniger kun je ook andere maatregelen nemen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Zorg ten eerste dat je de ruimtes regelmatig goed ventileert. Denk ook aan het vermijden van rooklucht, het regelmatig stofzuigen, verwijderen van haren van huisdieren en het beheersen van de vochtigheid door bijvoorbeeld na het douchen een raam open te zetten. Door andere veroorzakers van luchtverontreiniging te verminderen, verlicht je de taak van de luchtreiniger en werk je ook mee aan de algehele verbetering van de luchtkwaliteit.  

  • Overweeg het gebruik van meerdere luchtreinigers: Als je een grote ruimte hebt of specifieke gebieden met hoge concentraties verontreinigingen, kan het nuttig zijn om meerdere luchtreinigers te gebruiken. Door luchtreiniger strategisch in een ruimte te plaatsen, kan je sneller een grote ruimte reinigen.   

Wat doet een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is ontworpen om de lucht in een kamer of een specifieke ruimte te zuiveren. Door het gebruik van verschillende technologieën en filters wordt de algemene luchtkwaliteit verbeterd. Een luchtreiniger verbeterd de lucht door verontreinigende stoffen, allergenen, geuren en deeltjes uit de lucht te verwijderen. Zo worden fijne deeltjes zoals stof, pollen, schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren en andere allergenen uit de lucht gefilterd. Vooral voor mensen met allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen is dit een uitkomst. Luchtreinigers kunnen ook helpen met het elimineren van geuren, door middel van actieve koolstoffilters die slechte geuren, rook en vluchtige organische stoffen (VOS) kunnen absorberen.  
 
Bij filtering van schadelijke stoffen in de lucht kan er gebruik worden gemaakt van een luchtreiniger met een speciale filter, zoals een HEPA-filter die schadelijke stoffen uit de lucht verwijderd. Dit is belangrijk voor het creëren van een gezondere leefomgeving en voor de verkleinen van het risico op luchtweginfecties. Dit is gunstig in gebieden met vervuilde buitenlucht of in situaties waarin de ventilatie beperkt is. Belangrijk om te onthouden is dat een luchtreiniger geen vervanging is van het schoonmaken en het goed ventileren van een ruimte.

Wat houdt de RoHS-certificering in?

Bedrijven die elektrische apparaten verkopen binnen de Europe Unie (EU) zijn verplicht de regelgeving van de RoHS (Restriction of Hazardous Substances) Richtlijn 2011/65/EU na te leven. Dit houdt in dat er richtlijnen gesteld zijn met betrekking tot gevaarlijke grondstoffen. Daarbij zijn eisen gesteld omtrent het gebruik van gevaarlijke stoffen bij elektrisch en elektronisch apparatuur. Denk hierbij aan stoffen zoals lood en kwik, die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat wordt er bedoeld met het toepassingsgebied van een luchtreiniger?

Met het toepassingsgebied wordt verwezen naar de ruimte waar de luchtreiniger geschikt voor is. Het effect van een luchtreiniger is afhankelijk van de plek waar het apparaat geplaatst wordt. Een kleine luchtreiniger die geschikt is voor ongeveer 10 m² is bijvoorbeeld niet in staat om een woonkamer van 20 m² optimaal te voorzien van schone lucht. Dat betekent simpelweg dat de ruimte te groot is voor het type luchtreiniger.

Wat wordt bedoeld met het luchtvolume van een luchtreiniger?

De luchtvolume van een luchtreiniger wordt uitgedrukt in CADR. Deze afkorting staat in het Engels voor Clean Air Delivery Rate, wat in het Nederlands letterlijk aanvoersnelheid schone luchtbetekent. De CADR van een luchtreiniger geeft dus aan hoelang een luchtreiniger erover doet om de lucht in een ruimte te filteren. Doorgaans wordt de CADR in m3/h uitgedrukt. Bijvoorbeeld: een luchtreiniger met een luchtvolume van 50 m3/h wil zeggen dat die er gemiddeld een uur mee bezig is om 50 kubieke meter te filteren. 

HEPA filters
Voor kleine en grote ruimtes
Door experts geselecteerd
Direct te verkrijgen