HEPA filters
Voor kleine en grote ruimtes
Door experts geselecteerd
Direct te verkrijgen

Luchtreiniger allergie

Heb je last van allergieën? Dan kan een luchtreiniger voor jou dé oplossing zijn om met aanzienlijk minder klachten door het leven te gaan! In ieder geval in je eigen huis. Een luchtreiniger filtert namelijk allergenen in de lucht, wat een aanzienlijke verlichting kan geven bij allergieklachten. Daarnaast verbetert een luchtreiniger de lucht binnenshuis en kan de blootstelling aan pollen verminderen. Waardoor je allergische reacties op o.a. hooikoorts, huisstofmijt, astma, maar ook huisdieren kan verminderen.

Beste Luchtreinigers tegen allergieën 

Welke luchtreinigers werken het beste tegen allergieën? 

Hoe effectief een luchtreiniger werkt tegen een allergie is afhankelijk van het type luchtreiniger. Er zijn diverse soorten luchtreinigers op de markt, maar het is niet vanzelfsprekend dat iedere luchtreiniger allergieklachten verminderd. Daarom is het goed om te weten welke type luchtreinigers er zijn en voor welke allergieën ze een geschikte oplossing bieden: 

 

 1. HEPA-filter: een HEPA-luchtreiniger beschikt over een High Efficiency Particulate Air-filter die allergenen zoals schimmelsporen, pollen, huisstofmijt en dierenharen uit de lucht filtert.

   

 2. Ionisatie: een luchtreiniger met ionisatietechniek ioniseert allergenen in de lucht, wat inhoudt dat deze worden neergeslagen naar de grond, waarna je ze kunt opzuigen met een stofzuiger. 

   

 3. UV licht: een luchtreiniger met ultraviolet (UV) licht dood bacteriën, virussen en schimmelsporen. Luchtreinigers met deze techniek zijn geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor bacteriële of schimmel gerelateerde allergenen. 

   

 4. Actieve koolstoffilter: een luchtreiniger met een actieve koolstoffilter verwijderd geuren, rook en vluchtige organische stoffen die in de lucht zitten. Dit filter lijkt in eerste instantie niet effectief tegen allergieën, maar voor mensen met hooikoorts die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld geurige bloemen kan een luchtreiniger met een actief koolstoffilter effectief zijn. 

   

 5. Allergenenmodus: een luchtreiniger die over een speciale allergenenmodus beschikt verminderd pollen, huisstofmijt en dierenharen. Dit is effectief voor mensen die last hebben van hooikoorts, astma en dierenallergieën. 

Hoe lang moet de luchtreiniger aanstaan om allergie symptonen te verminderen? 

Het is belangrijk om te kijken naar hoe lang de luchtreiniger aan moet staan om effectief te zijn tegen allergieën. De ernst van de allergie, de grootte van de ruimte en het type luchtreiniger zijn van invloed op hoelang de luchtreiniger aan moet staan voor een goed resultaat. Bekijk de instructies van de fabrikant voor een optimaal effect van de luchtreiniger. Kun je deze instructies niet vinden? Dan geldt over het algemeen dat je de luchtreiniger continu aan kunt laten staan in de ruimte waarin je de allergie wilt verminderen. Dit komt omdat allergenen zich snel kunnen ophogen in de lucht. Dit geldt met name in ruimtes waar slechte ventilatie is. Wanneer de luchtreiniger continu aanstaat, wordt de lucht constant gefilterd en worden allergenen effectief verwijderd.  

Lees de blog: helpt een luchtreiniger tegen allergieën voor een kritische blik op het effect van luchtreinigers op allergieën en astma-symptonen.

Omgevingsfactoren 

Omgevingsfactoren kunnen de effectiviteit van een luchtreiniger drastisch verminderen, waardoor je alsnog last hebt van je allergieën. Dit zijn de factoren waar je op moet letten als je een luchtreiniger gebruikt voor het verminderen van je allergieklachten:  

 

 1. Grootte van de ruimte: wanneer je een luchtreiniger koopt, kijk dan goed naar de capaciteit van de reiniger. De capaciteit moet groot genoeg zijn om de lucht in de hele ruimte te zuiveren. 

   

 2. Plaatsing van de luchtreiniger: plaats je luchtreiniger dicht in de buurt van de allergenenbron, zoals een raam wanneer je last hebt van hooikoorts. Zorg er daarnaast voor dat je geen objecten te dicht bij de luchtreiniger in de buurt zet die voor een blokkade zorgen en de luchtstroom belemmeren.

   

 3. Onderhoud: zorg ervoor dat je de luchtreiniger regelmatig van onderhoud voorziet. Regelmatig onderhoud zorgt er namelijk voor dat de luchtreiniger in goede staat blijft en dus goed zijn werk blijft doen. De onderhoudsinstructies ontvang je bij de aanschaf van een luchtreiniger.

   

 4. Luchtvochtigheid: de luchtvochtigheid speelt ook een belangrijke rol, wanneer je een luchtreiniger wilt gebruiken bij allergieklachten. Een te hoge luchtvochtigheid kan er namelijk voor zorgen dat schimmelgroei wordt bevorderd. Een te lage luchtvochtigheid kan allergische symptomen, zoals droge luchtwegen verergeren.

   

 5. Ramen en deuren sluiten: wanneer je last hebt van hooikoorts is het goed om ramen en deuren gesloten te houden. Een luchtreiniger met HEPA-filter filtert pollen uit de lucht. Maar wanneer ramen en deuren openstaan, komen nieuwe pollen gemakkelijk weer binnen wat de effectiviteit van de luchtreiniger aanzienlijk verminderd.  
   
 6. Allergenenbronnen vermijden: als laatste is het van belang dat allergenenbronnen zoveel mogelijk vermeden worden. Wanneer je jouw kamer schoonhoudt door regelmatig te stoffen, roken te vermijden en huisdieren weg te houden uit allergievrije ruimtes bereik je het optimale effect met een luchtreiniger. 

Welke luchtreiniger gebruiken tegen een specifieke allergie of astma?

 

Type luchtreiniger 

Hoe lang moet de luchtreiniger aanstaan? 

Omgevingsfactoren om rekening mee te houden 

Welke luchtreinigers tegen hooikoorts 

 • HEPA-filter van klasse H13 of hoger 

Laat voor een optimaal effect de luchtreiniger tijdens het hooikoortsseizoen continu aanstaan. 

 • Grootte van de ruimte  
 • Plaatsing 
 • Ramen en deuren sluiten  

Welke luchtreiniger tegen huisstofmijt 

 • HEPA-filter van klasse H13 of hoger 
 • Actieve koolstoffilter 
 • UV licht 
 • Allergenenmodus 

 

Laat voor een optimaal effect de luchtreiniger continu aanstaan. 

 • Regelmatig stofzuigen 
 • Was beddengoed op hoge temperaturen 
 • Minimaliseer stofophoping 
 • Zorg voor een geschikte luchtvochtigheid 
 • Regelmatig onderhoud  

Welke luchtreinigers tegen astma 

 • HEPA-filter van klasse H13 of hoger 
 • Actieve koolstoffilter 
 • Ionisatie 
 • Allergenenmodus 

 

Laat voor een optimaal effect de luchtreiniger continu aanstaan. 

 • Houd ruimtes goed schoon 
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid 

Welke Luchtreiniger tegen huisdieren allergie 

 • HEPA-filter van klasse H13 of hoger 
 • Actieve koolstoffilter 
 • Ionisatie 

Laat voor een optimaal effect de luchtreiniger continu aanstaan. 

 • Regelmatig stofzuigen 
 • Regelmatig wassen van huisdierbedden 
 • Minimaliseren van huisdierallergenen in specifieke ruimtes 
HEPA filters
Voor kleine en grote ruimtes
Door experts geselecteerd
Direct te verkrijgen