Luchtbevochtigers
Wil jij ook een optimaal klimaat creëren in je woning of op kantoor? Een goede luchtbevochtiger kopen is dé manier om de luchtvochtigheid in een ruimte te reguleren en om te zorgen voor meer comfort en een gezondere omgeving.
Luchtbevochtigers
Waarom luchtbevochtiger kopen?
Mensen hebben allemaal verschillende behoeften en hebben dus verschillende redenen waarom ze een luchtbevochtiger zouden kopen. De verbeterde luchtvochtigheid levert een heleboel voordelen op, zoals minder last van allergieën, verkoudheidsklachten en minder kans op verspreiding van ziektes. Een verbeterde ademhaling zorgt bovendien voor een betere nachtrust. Maar denk ook aan behoud van je interieur, zoals je meubels, vloer of planten. Een luchtbevochtiger blijkt dus op meerdere vlakken positieve resultaten te hebben op mens en omgeving.
Wat is de ideale luchtvochtigheid?
De ideale luchtvochtigheid voor de mens ongeveer tussen de 30 en 60 procent ligt. Voor mensen die last hebben van ademhalingsproblemen, zoals astma of allergieën is het prettig als de luchtvochtigheid net wat hoger is, zo rond de 45 procent. Het fijne van een luchtbevochtiger is dat je de luchtvochtigheid zelf kan bepalen en af kan stemmen naar eigen wensen en behoeften.
Hoe weet je of je droge lucht in huis hebt?
Bij een te droge lucht ervaart je al snel een aantal fysieke klachten. Dit kan een droge keel, gebarsten lippen, droge ogen of meer jeuk zijn. Een ander kenmerk van een te droge lucht is als je merkt dat houten meubels of vloeren kromtrekken. Daarnaast kan het zo zijn dat in een droge omgeving vaker sprake is van elektrische schokken bij aanraking met voorwerpen zoals metalen deurknoppen. Wil je het zeker weten, dan zijn er een aantal manieren om er snel achter te komen dat je een te droge lucht in huis hebt. Het eerste wat je kan doen, is het aanschaffen van elektronische hygrometer. Deze geeft nauwkeurig aan hoe hoog de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte is. Aan de hand hiervan weet je of je de luchtbevochtiger moet gaan gebruiken.
Wanneer luchtbevochtiger kopen?
Een luchtbevochtiger wordt in het algemeen gebruikt voor het verhelpen van een te lage luchtvochtigheid. Maar wanneer een luchtbevochtiger echt noodzakelijk wordt, is zodra je gezondheid hier last van ondervindt. Met name in de wintermaanden is de lucht snel droog en ondervinden de meeste mensen hier last van. Een droge lucht kan ook bijdragen aan het sneller overdragen van virussen, welke al meer aanwezig zijn in de wintermaanden en waar mensen ook meer vatbaar voor zijn. Droge lucht versterkt vaak niezen, hoesten of allergieën en kan daarbij de nachtrust verstoren. Een te droge lucht kan dus serieuze nadelen hebben voor de het comfort en de gezondheid van jou en je huisgenoten. In dit geval is het raadzaam om zo snel mogelijk een luchtbevochtiger te gaan gebruiken.
De problemen van lage luchtvochtigheid op kantoor
Op kantoor zitten er vaak meerdere mensen in een ruimte. Dit zorgt meestal al voor een laag zuurstofgehalte in de ruimte. De problemen van een te lage luchtvochtigheid op kantoor, heeft meer gevolgen dan in eerste instantie wordt verwacht. Dit zijn de luchtvochtigheidsproblemen op kantoor:
- Slechte concentratie: Ten eerste zorgt een te laag zuurstofgehalte voor een slechte concentratie. Een slechte concentratie zorgt voor minder productiviteit.
- Hoofdpijn: Een versnelde uitdroging door een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je last krijgt van een droge mond, vermoeidheid en hoofdpijn.
- Uitdrogen: Te weinig luchtvochtigheid is schadelijk voor de gezondheid, met de luchtwegen in het bijzonder. Het kan zijn dat de slijmvliezen te snel uitdrogen, waardoor iemand last kan krijgen van een geïrriteerde neus of keel. Niets is vervelender dan een collega die de hele dag naast je aan het niezen of hoesten is.
- Ziek worden: Virussen en bacteriën verspreiden zich beter in een droge omgeving. Een te lage luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat je sneller iets oppikt van je collega en ziek wordt.
- Eczeem: mensen die gevoelig zijn voor eczeem hebben vaak meer last van hun huidaandoening en zullen in een droge omgeving meer last hebben van jeuk.
Luchtbevochtiger in de wintermaanden
In de koude wintermaanden gaat de verwarming aan en blijven de ramen vaker dicht. Dit lijkt op de korte termijn comfortabel omdat het zorgt voor meer warmte. Op lange termijn zorgt het voor een drogere lucht. De luchtvochtigheid daalt in de winter snel in huizen en op kantoren. Dit heeft uiteindelijk nadelen voor de mens maar ook voor de planten of meubels. Al deze problemen zijn gemakkelijk op te lossen door een luchtbevochtiger in de wintermaanden in deze ruimtes te plaatsen.
Waarom een luchtbevochtiger beter is dan een raam open zetten
In de zomermaanden kan er op kantoor vaak wel een raam open gezet worden. Vaak ben je aan het werk in een kantoorbouw zit waarbij alleen de airconditioning zorgt voor de toevoer van nieuwe zuurstof. In dat geval gaan er vaak geen ramen open. Bij het openzetten van het raam, heb je weer het nadeel dat er pollen of insecten zoals wespen en vliegen naar binnen vliegen en zorgen voor overlast. In de wintermaanden kan het zelfs zijn dat je geen ramen open wilt zetten, omdat het simpelweg te koud wordt. In beiden gevallen is een luchtbevochtiger beter dan een raam open zetten en is het raadzaam om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Zo kan het kantoorpersoneel in een prettige omgeving werken en voeren ze productiever hun taken uit.
De voordelen van een luchtbevochtiger voor je interieur
Wist je dat de luchtvochtigheid in een ruimte ook invloed heeft op de staat van interieur? Een lage luchtvochtigheid kan de volgende gevolgen hebben:
- Houten vloeren krom gaan trekken
- Houten meubels snel uitdrogen
- Leren bank of eetkamerstoelen uitdrogen en kapotscheuren
- Piano uitdroogt of ontstemd raakt
- Houten instrumenten krom trekken
- Planten uitdrogen en doodgaan
- Huisdieren gezondheidsklachten krijgen
- Boeken uitdrogen en uit elkaar vallen
Hoe herken je goede luchtbevochtigers?
Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers, dit zijn de drie meest voorkomende:
- Ultrasone luchtbevochtigers: De ultrasone luchtbevochtiger zijn over het algemeen stil en efficiënter dan hun soortgenoten, maar de kans op overblijfselen van kalk is aanwezig.
- Verdampingsluchtbevochtigers: De verdampingsluchtbevochtigers zijn uniek door hun energiezuinigheid en zijn geschikt voor elk soort water. Het nadeel van deze luchtbevochtigers is dat ze minder geschikt zijn voor grote ruimtes.
- Stoomluchtbevochtigers: De stoomluchtbevochtigers produceren stoom, omdat ze het water koken. Dit doodt gelijk de bacteriën en mineralen in het water. Deze luchtbevochtigers zijn een grotere investering, omdat ze meestal duurder zijn in aanschaf.
- Luchtwasser: er zijn luchtbevochtigers die de lucht reinigen door deze door water te leiden. Op deze manier wordt de lucht ook nog eens gereinigd van vuil en allergenen.
- Ultrasoon-verdampingshybriden: deze luchtbevochtigers gaan een stapje verder en combineren ultrasone en verdamping met elkaar. Hierdoor zijn ze zowel stil als efficiënt.
Waarop letten bij het kopen van een luchtbevochtiger?
Dit zijn een aantal zaken waar je op kan letten bij het kopen van een luchtbevochtiger:
- Capaciteit: hoe groot is de ruimte waarvoor je de luchtbevochtiger wilt gebruiken? In elke luchtbevochtiger kan een maximaal hoeveelheid liter water en verschilt het hoe vaak deze bijgevuld moet worden. Het meest ideale is een luchtbevochtiger met de meeste capaciteit, die dus het minst vaak bijgevuld moet worden.
- Regelbaarheid: Een goede luchtbevochtiger herken je aan instelbare vochtigheidsniveaus. Zo kan je de luchtbevochtiger instellen naar jouw behoeften qua luchtvochtigheid.
- Geluidsniveau: Luchtbevochtiger kunnen ook geluid produceren, het liefste wil je er een die weinig tot geen lawaai maakt. Dit is vooral nodig op de slaapkamer of in een ruimte waar je concentratie nodig hebt zoals in je studeerkamer.
- Filteropties: Het beste is om een luchtbevochtiger te kiezen die een filter bevat. Het filter kan makkelijk vervangen worden, waardoor je de groei van bacteriën verminderd of elimineert.
- Onderhoud: Bij luchtbevochtigers die veel kalkresten overhouden, is er ook meer onderhoud nodig. Wil je weinig tijd kwijt zijn aan onderhoud? Dan is het beter om te kiezen voor een model waar dit niet nodig is.
- Energieverbruik: een luchtbevochtiger die veel energie verbruikt is niet ideaal, met name als deze constant aanstaat. Bekijk voor het aanschaffen van een luchtbevochtiger hoeveel energie deze verbruikt en vergelijk deze met andere typen.
Luchtbevochtiger met reinigingsfunctie
Luchtwassers zijn luchtbevochtigers die ontworpen zijn om zowel de lucht te bevochten als te reinigen. Met luchtwassers heb je dus een luchtbevochtiger en luchtreiniger in 1. Dit is een goede optie als je op zoek bent naar beiden. Door droge lucht uit de omgeving aan te trekken met een ventilator, wordt deze door een natverdampingsfilter heen gezogen. Dit is een schijf die ronddraait in een bak met water. Dit water verdampt weer en de vuiligheid blijft achter in het filter en in het waterreservoir. Op deze manier vang je twee vliegen in één klap. Vergeet hierbij hier om regelmatig het waterreservoir te reinigen om schimmel- en bacteriegroei te voorkomen.
Betere nachtrust in een bevochtigde ruimte
Veel mensen kopen een luchtbevochtiger voor in de slaapkamer, om hun slaapproblemen op te lossen. En dat is niet zo gek, want veel slaapproblemen ontstaan ook door een te lage luchtvochtigheid in de slaapkamer. In de slaapkamer kan een te lage luchtvochtigheid namelijk zorgen voor uitdroging. Dit zorgt voor een trekkende huid, een droge keel, geïrriteerde ogen en droge lippen. Ook zorgt een lage luchtvochtigheid ervoor dat je huid en luchtwegen sneller vocht verdampen. Dit zorgt voor sneller vochtverlies in je gehele lichaam, waardoor je ’s nachts dorst kan krijgen. Te droge slijmvliezen veroorzaakt snurken, niezen, hoesten of jeuk. Ook is een droge trekkende huid niet comfortabel als je in slaap probeert te komen. Als deze symptomen van uitdroging hebben effect op de slaapkwaliteit. Een verstopte neus en snurken kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je nachtrust van jou en je partner verstoort wordt. Daarnaast versterkt een te droge lucht allergieën, die op hun beurt weer zorgen voor niezen en jeuk. Dit zijn allemaal dingen die de nachtrust van mensen of hun partners aanzienlijk kan verstoren, omdat ze zichzelf of de ander wakker houden. Dit wordt makkelijk verholpen worden door de luchtvochtbevochtiger in de slaapkamer te plaatsen.
Luchtvochtigheid in de woonkamer
De woonkamer is één van de plekken in huis waar je het meeste tijd thuis doorbrengt, daarom is het goed om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Met behulp van een luchtbevochtiger in de woonkamer zorg je voor een comfortabele leefomgeving. Je creëert een gezondere leefomgeving voor iedereen in huis. Meer last van verkoudheid en griep in de winter? Dan is het fijn dat de luchtbevochtiger enige verlichting kan geven. De de luchtwegen blijven gehydrateerd en er komt slijm los. Een luchtbevochtiger is ook gunstig voor het behoud van je interieur in de woonkamer. Zo bescherm je meubels en je vloer tegen krimpen, kromtrekken of scheuren. Ook zorg je ervoor dat je planten in je woonkamer gezond blijven, omdat ze beschermd worden tegen uitdroging.
Net verhuisd? Een hogere luchtvochtigheid zorgt er voor dat er minder statische elektriciteit aanwezig is in de woonkamer. Zo hebben jij en je gezinsleden minder last van schokken.
Waarom een luchtbevochtiger goed is voor je huisdieren
Je huishouden bestaat soms uit meer dan mensen. Wellicht heb je een hond of een kat die ook baat heeft bij een goede luchtkwaliteit. Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar je trouwe viervoeter kan de volgende klachten ontwikkelen bij een te droge luchtvochtigheid:
- Uitdroging: een te droge mond is niet fijn voor huisdieren. Huisdieren denken er soms niet aan om genoeg te drinken uit hun drinkbak. Dan is het vervelend dat ze nog meer kans hebben op een slechte vochtbalans. Daarbij zal het water uit hun drinkbak sneller opdrogen.
- Huidproblemen: droge huid kan leiden tot jeuk, wat voor huisdieren natuurlijk kan leiden tot teveel krabben. Het krabben kan leiden tot andere problemen, zoals wonden die niet genezen of ontstoken plekken.
- Astma: ook huisdieren kunnen last hebben van astma, maar dit is niet altijd zichtbaar. Een te droge lucht kan dit verergeren en zorgen voor hoesten, niezen en moeilijk ademen. Droge lucht kan bovendien kan op luchtweginfecties vergroten en het immuunsysteem verslechteren.
Waarom een luchtbevochtiger voor exotische planten?
Het kan zijn dat je een mooie verzameling exotische planten in je woonkamer hebt staan. Over het algemeen zorgen planten er voor dat de luchtvochtigheid in een ruimte omhoog gaat, mits je deze voldoende water blijft geven. Het kost tijd en moeite om voor planten te zorgen en ongetwijfeld wil je deze in een zo goed mogelijke gezondheid houden. Exotische planten vinden warme lucht fijn, maar gedijen ook beste bij tropische luchtvochtigheid. Deze soorten planten vragen om een andere aanpak, omdat uitdroging kan ontstaat door de combinatie van een te warme ruimte met een te lage luchtvochtigheid. Het laatste wat je wilt is dat je dure plantencollectie uiteindelijk dood zal gaan. Om dit te voorkomen, is het dus verstandig om op tijd een luchtbevochtiger aan te schaffen voor het behoud van de gezondheid van jouw exotische planten.
De voordelen van een luchtbevochtiger voor boeken
Boeken wil je over het algemeen zo lang mogelijk beschermen tegen externe invloeden. Het gebruik van een luchtbevochtiger heeft voordelen voor het behoud van boeken. Het zorgt ervoor dat boeken niet te snel uitdrogen en het papier te snel scheurt of uit elkaar valt. Ook voorkom je hiermee dat de lijm of het bindmiddel van de boeken te snel uitdroogt en het boek niet gebundeld blijft. Hierbij is het belangrijk dat je de luchtbevochtiger goed instelt en dat de ruimte niet een te hoge luchtvochtigheid krijgt, dit is doorgaans tussen de 40 en 60 procent. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk weer leiden tot schimmel in de boeken. Plaats daarbij ook de luchtbevochtiger op een veilige afstand en zorg in de ruimte voor voldoende ventilatie.
Waarom een luchtbevochtiger beter werkt dan een bakje water
Het probleem van een te droge lucht kan opgelost worden door een bakje water naast de verwarming te plaatsen. Het nadeel van deze oplossing is dat het probleem niet structureel opgelost wordt. Een bakje water zorgt er niet voor dat de luchtvochtigheid niet op een constant niveau blijft, omdat het water binnen korte tijd verdampt is. Maar het belangrijkste tegenargument tegen bakjes water, is dat de bakjes een brandhaard blijken te zijn voor bacteriën die je liever niet in je huis wilt hebben.
Waar plaats je luchtbevochtigers?
Over het algemeen kan een luchtbevochtiger het beste geplaatst worden op een centrale plek in de ruimte. Op deze manier kan de luchtbevochtiger gelijkmatig vocht aan de ruimte toevoegen en wordt deze goed verdeeld. Er zijn een aantal zaken waar je hierbij rekening kan houden:
- Vermijd warmtebronnen: een radiator, kachel of zonlicht zijn warmtebronnen die invloed hebben op de luchtvochtigheid en de verspreiding hiervan. Door deze warmtebronnen te vermijden, wordt de luchtvochtigheid regelmatiger verdeeld.
- Houd voldoende afstand: Het is beter voor de verspreiding van de vocht om de luchtbevochtiger voldoende ruimte te geven. Zorg daarom dat de luchtbevochtiger niet te dicht op muren, deuren of meubels staat. Hierdoor voorkom je ook dat deze beschadigd worden door vocht.
- Voorkom lekken: er is kans dat een luchtbevochtiger vocht afzet tegen een oppervlakte of dat deze zich ophoopt aan de onderkant. Om zeker te weten dat dit niet lekt op de vloer, is het verstandig om onder de luchtbevochtiger op een plank, schaal of tafeltje te plaatsen zodat deze eventueel water op kan vangen.
Wat is het verschil tussen een luchtbevochtiger en een diffuser?
Alhoewel een luchtbevochtiger en een diffuser erg op elkaar lijken, zijn ze wel verschillend. Een luchtbevochtiger heeft als hoofddoel om de vocht aan de lucht toe te voegen. Het doel van een diffuser is voornamelijk het verspreiden van geuren, door etherische oliën te verdampen. Beiden kunnen hiervoor gebruik maken van ultrasone trillingen en verdamping. Mocht je op zoek zijn naar beiden producten, er zijn tegenwoordig ook combinatieproducten op de markt beschikbaar. Deze luchtbevochtigers met aromatherapie kunnen zowel de lucht bevochtigen als een aangename geur verspreiden.
Hoe vaak moet je een luchtbevochtiger schoonmaken?
Het schoonmaken van een luchtbevochtiger is belangrijk om te voorkomen dat er gezondheidsrisico’s ontstaan. Je kan ervoor kiezen om een luchtbevochtiger dagelijks of wekelijks schoon te maken. Dit hangt af van het model, de functies en de verontreinigingen zoals de hoeveelheid kalk die de luchtbevochtiger achterlaat. Bij de reiniging is het goed om de watertank leeg te gooien en schoon te maken. Dit voorkomt dat er teveel groei van bacteriën ontstaat. Voordat je de tank terugplaatst, kan je deze het beste even later drogen. Het is goed om de luchtbevochtiger eens in de zoveel tijd een grote beurt te geven. Alle onderdelen kunnen het beste dan los van elkaar schoongemaakt worden. Ook hierbij is het nodig dat alles goed droogt voordat de luchtbevochtiger weer in elkaar gezet wordt. Heb je een luchtbevochtiger met een filter? Dan moet deze eens in de zoveel tijd vervangen worden. Dit kan om de paar weken tot om de paar maanden zijn. Dit hangt ook af van de waterkwaliteit en de hoeveelheid mineralen die zich daarin bevinden. Naast het vervangen van het filter, is het goed om te letten op kalkvorming. De kalkaanslag die ophoopt moet eens in de maand of paar maanden verwijderd worden.
Hoeveel stroom verbruikt een luchtbevochtiger?
De hoeveelheid stroom die een luchtbevochtiger verbruikt, verschilt meestal type:
- Ultrasone luchtbevochtigers: zijn het meest zuinig en verbruiken tussen de 15 en 30 watt.
- Verdampingsluchtbevochtigers: hebben vaak een ventilator en verbruiken daarom tussen de 25 en 100 watt.
- Stoomluchtbevochtigers: verbruiken het meeste energie, dit is meestal tussen de 200 en 500 watt.