HEPA filters
Voor kleine en grote ruimtes
Door experts geselecteerd
Direct te verkrijgen

Luchtbevochtigers voor de Woonkamer

Een luchtreiniger in de woonkamer draagt bij aan jouw optimale woongenot. Klimaatapparatuur.nl heeft een selectie gemaakt van luchtbevochtigers voor in de woonkamer

Luchtbevochtigers voor in de woonkamer

Luchtbevochtigers voor in de woonkamer kopen

 Luchtbevochtiger voor in de woonkamer kopen? De drie beste opties zijn:  

 • verdampingsluchtbevochtigers
 • ultrasone luchtbevochtigers
 • stoomluchtbevochtigers 
 •  

Deze luchtbevochtigers zijn geschikt voor in de woonkamer. Heb je bijvoorbeeld geen tijd om vaak de luchtbevochtiger bij te vullen, dan is een model met een groot waterreservoir handig. Dit zijn de eigenschappen van de beste luchtbevochtigers:

Verdampingsluchtbevochtiger

Een andere geschikte luchtbevochtiger is de verdampingsluchtbevochtiger. Deze luchtbevochtiger blaast lucht door middel van een ventilator door een bevochtigingsfilter waardoor er vocht in de lucht verspreid. Het fijne van verdampingsluchtbevochtigers is het weinig onderhoud vereist, omdat filters niet vervangen hoeven te worden. Het nadeel is dat ze wel meer geluid maken.

Mistluchtbevochtigers

Onder mistluchtbevochtigers vallen de types: ultrasone luchtbevochtiger en stoomluchtbevochtiger:

Ultrasone luchtbevochtiger  

Ben je op zoek naar een stille en efficiënte luchtbevochtiger? Dan is een ultrasone luchtbevochtiger de beste keuze voor de woonkamer, omdat deze bijna geen geluid maakt maar wel snel het gewenste resultaat bereikt. Door trillingen wordt het water verneveld en ontstaat er hogere luchtvochtigheid.

Stoomluchtbevochtiger

Ben je meer gefocust op hygiëne? Dan is de stoomluchtbevochtiger een goede keuze. Deze luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid door middel van stoom. In korte tijd wordt water opgewarmd en verspreid deze als stoom door de ruimte. Daarbij worden de bacteriën door de het verhittingsproces gedood.

Wat zijn de voordelen van een luchtbevochtiger in de woonkamer?

Een luchtbevochtiger heeft meer voordelen voor jou en je gezinsleden, dan je in eerste instantie zou verwachten. Dit zijn de voordelen van een luchtbevochtiger in de woonkamer: 

 1. comfortabele leefomgeving: minder lichamelijke klachten als gevolg van uitdroging, zoals een trekkende huid, droge keel of prikkende ogen.

 2. verbeterde luchtkwaliteit: mensen met ademhalingsproblemen zullen minder last hebben van hebben hoesten, kortademigheid of een piepende ademhaling.

 3. beter behoud van je interieur: houten meubels drogen niet uit, leren bekleding scheurt minder snel en houten vloeren trekken niet krom.

 4. voordelen voor je gezondheid: astmatische klachten verminderen en minder verspreiding van virussen.

 5. goed voor medebewoners: huisdieren en planten gedijen goed op de juiste luchtvochtigheid. Huisdieren ondervinden geen last van droge of schilferige huid en planten drogen niet uit.

 6. Instrumenten of boeken: de piano of gitaar raken niet ontstemt door te droge lucht en boeken blijven beter bewaard doordat lijm of kaft niet uitdroogt.

Luchtbevochtigers voor grote woonkamers

Bij een grote woonkamer is het goed om een luchtbevochtiger te kiezen die daar bij past. Bij een luchtbevochtiger voor een grote woonkamer zijn er een aantal punten die invloed hebben op de doeltreffendheid:

 • Type : Ultrasone luchtbevochtigers, verdampingsluchtbevochtigers en stoomluchtbevochtigers zijn erg geschikt voor grote woonkamers.

 • Capaciteit: een luchtbevochtiger met voldoende capaciteit is nodig om de luchtvochtigheid effectief te verhogen in een grote woonkamer. Je kan vaak in de specificaties zien welke capaciteit een luchtbevochtiger heeft voor een bepaalde ruimte. Er zijn namelijk luchtbevochtigers die gemaakt zijn voor grotere ruimtes.

 • Regulering: ingebouwde vochtigheidssensoren en -regelaars zijn extra functies van luchtbevochtiger die ervoor zorgen dat luchtvochtigheid gemeten en direct aangepast kan worden. Zo houd je het niveau van luchtvochtigheid constant.

 • waterreservoir: bij een grotere woonkamer, is het logisch dat er meer water nodig is. In dat geval is het handig om een luchtbevochtiger te kiezen met een groter waterreservoir. Ook bij een kleinere woonkamer is dit overigens erg handig, want dan hoef je deze niet vaak bij te vullen.

 • Onderhoud: luchtbevochtigers werken efficiënt door ze regelmatig onderhoud te geven. Daarom is een luchtbevochtiger die makkelijk schoon te maken is erg handig.

 

Wanneer spreken we van grote woonkamers?

Als je een grotere woonkamer hebt, dan kan je het beste een luchtbevochtiger aanschaffen die daar geschikt voor is. Een gemiddelde woonkamer is rond de 20 tot 40 vierkante meter. We spreken van een grote woonkamer bij een omvang van ongeveer 30 tot 60 vierkante meter. Mocht je twijfelen, dan is het in dit geval goed om te kiezen voor een luchtbevochtiger voor een woonkamer van 60 m². Zo weet je zeker dat de luchtbevochtiger genoeg capaciteit heeft.

 

Elk huis is natuurlijk anders. Een appartement heeft vaak een kleinere woonkamer, de woonkamer van een gemiddeld rijtjeshuis is vaak wat groter. Woonkamers van nieuwbouwwoningen zijn meestal groter opgezet dan oudere woningen. Het kan zelfs zo zijn dat je een luchtbevochtiger wil kopen voor een woonkamer van 100 m². Dit zie je vaak bij een loft, een gerenoveerd grachtenpand of een woonboerderij. Deze woningen hebben vaak een andere opstelling, waarbij er minder gescheiden ruimtes zijn. Belangrijk bij deze ruimtes is in de gaten te houden dat de ruimte niet overmatig bevochtigd wordt. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk ook problemen opleveren, zoals schimmelvorming of houtrot.

HEPA filters
Voor kleine en grote ruimtes
Door experts geselecteerd
Direct te verkrijgen