Helpt een luchtreiniger tegen allergieën?

Inhoudsopgave

Op zoek naar een luchtreiniger vanwege een allergie, maar twijfel je of een luchtreiniger echt gaat helpen? In dit artikel krijg je het antwoord op jouw vraag en kom je erachter wat de beste type allergie luchtreiniger is.

Als je rondkijkt op willekeurige websites die luchtreinigers verkopen lees je meestal ergens op de categorie- of productpagina dat de apparaten, helpen bij het bestrijden van bacteriën, virussen, pollen en huisstofmijt. Niet vreemd dus dat de afgelopen jaren de vraag naar luchtreinigers een piek kende. Nu de covidmaatregelen verleden tijd zijn, zakt de vraag ook weer. Voor mensen met allergieën daarentegen is een luchtreiniger ook na de pandemie een interessant product, moet het natuurlijk wel werken.

Wat zeggen experts over luchtreinigers en allergieën?

Verschillende experts (Universiteit Hasselt, de Amerikaanse overheid & American Lung Association) hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen luchtreinigers en allergische reacties. Geen enkele partij durft unaniem te zeggen dat een luchtreiniger allergische reacties voorkomt. Ze zijn er wel van overtuigd dat een luchtreiniger met een goede filter helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Volgens Tim Nawrot (Universiteit Hasselt) zijn luchtreinigers vooral interessant voor mensen die gevoelige longen hebben, zoals astmapatiënten. Ondanks dat pollen en haartjes uit de lucht gefilterd worden, is er dus geen garantie dat in de zomer een luchtreiniger typische hooikoorts symptomen zoals jeukende ogen en zware niesbuien voorkomt.

Wat is de beste type luchtreiniger tegen allergieën?

Als je de luchtkwaliteit bij jou thuis of op kantoor zo effectief mogelijk wil filteren, kan je volgens de American Lung Association gebruik maken van luchtreinigers met een HEPA-filter. De reden dat dit type het meest effectief is, komt doordat zo’n type filter fijne deeltjes uit de lucht kan filteren. Deze deeltjes bestaan uit allergenen zoals pollen en huidschilfers van huisdieren. De deeltjes die uit de lucht worden gezuiverd, worden opgevangen in een filter. Deze wordt handmatig verwijderd en vervangen.

Benieuwd naar HEPA-luchtreinigers of wil je nog meer over HEPA-filters weten? Bekijk dan de pagina HEPA-luchtreinigers.

Hoelang moet een luchtzuiveraar per dag aanstaan om effect te merken?

Het effect van een luchtreiniger ga je merken als het apparaat met enige regelmaat meerdere uren aanstaat, afgewisseld met zachtere en hardere standen. In een ruimte waar geen of nauwelijks lucht binnenkomt, zijn minder uren nodig om de lucht te filteren. De werkelijkheid is, zeker in de lente en zomer, dat er altijd wel ergens een raam of kiertje openstaat. Op zulke momenten is er continue toevoer van lucht met pollen in de lucht. Kijk maar eens naar de groene pollen spoor in een raamvenster. Op dagen dat er veel pollen in de lucht hangen, moet de luchtreiniger harder en langer aanstaan.

Intensiever gebruik bij allergieën

Iemand met een huisdier op bezoek gehad? Gebruik de luchtreiniger intensiever. Bij een allergie voor huisdieren (katten en honden) denken mensen vaak dat iemand allergisch is voor de haartjes, terwijl ook huidschilfers, speeksel en urinesporen een reactie veroorzaken. Een HEPA-luchtreiniger verwijderd schilfers van dieren die in de lucht hangen. Een luchtreiniger gaat de haartjes die op een bank of op de vloer zijn gevallen niet verwijderen, je moet dus wel je huis grondig blijven schoonmaken.

Uitgelichte producten

Gerelateerd